Veszélyben a népkerti és a Vár utcai gesztenyefák – aggasztó állapotot örökölt a városvezetés

Megosztás

A napokban a Boon.hu számolt be róla, hogy egy 4 évvel ezelőtti, Kriza Ákos polgármestersége idején készült tanulmány szerint komoly veszélyben vannak a népkerti gesztenyefák. Az előző fideszes városvezetés mégsem tett az ügyben semmit, így a jelenlegi városvezetésnek kell megmentenie a fákat.

Nem csak a Népkertben van gond a gesztenyefákkal. Néhány nappal ezelőtt a városvezetés közölte, hogy komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megmentsék a Diósgyőri várnál található gesztenyefasort. A népkerti és a diósgyőri fák esetében is hasonlóan komoly a probléma, éppen ezért, a várnál már el is kezdődött a fák állapotának pontos és szakszerű felmérése. A további lépésekről a konkrét adatok ismeretében dönt a városvezetés.

A probléma nem újkeletű. Már 2006-ban Káli Sándor polgármestersége idején felmerült, hogy intézkedések hiányában veszélybe kerülhetnek a fák. Ezért az akkori városvezetés meg is rendelt egy átfogó tanulmányt, amely több fontos javaslatot is tartalmazott. Az egyik ezek közül, hogy a Diósgyőri vár rekonstrukciós terveibe kerüljön be a fasor megmentése, illetve készült egy részletes terv arról is, hogy milyen gondozást igényelnek a fák.

A tervekből és fagondozási javaslatokból a Fidesz-KDNP-s városvezetés semmit nem valósított meg. A fasor megmentése nem került bele a vár rekonstrukciós terveibe, az előírt gondozási munkálatokat sem végezték el, illetve a 2011-re tervezett felülvizsgálat sem készült el.

A népkerti fákat is ehhez hasonlóan hanyagolták el. A négy évvel ezelőtti felmérést, amely azt mutatta, hogy a fák tragikus állapotban vannak, nem követték érdemi tervek. A fák megmentésével kapcsolatosan nem történtek munkálatok, ezért most a népkerti fák helyzetét is a jelenlegi városvezetésnek kell megoldania.

A városvezetés elkötelezett Miskolc természeti kincseinek megőrzése mellett, ezért az elmúlt évek hiányosságai és a nehéz anyagi helyzet ellenére is mindent megtesz azért, hogy megmentse a történelmi gesztenyefákat. Továbbá számít a miskolci választókerületek fideszes országgyűlési képviselőinek segítségére is. Bíznak benne, hogy a Fidesznek is fontosak Miskolc természeti kincsei, ezért támogatni fogják a fák megmentését.

Fotók: Horváth Csongor Minap

Kapcsolódó cikkek